11. 12. 2014.

Međunarodni dan planina 2014.


Međunarodni dan planina ustanovljen je 2002. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 11. decembar za dan posvećen planinama i od 2003. se obeležava širom sveta svake godine.

Ciljevi Međunarodnog dana planina su stvaranje globalne svesti o značaju planina za život svih nas, isticanje mogućnosti i ograničenja u razvoju planinskih područja i sklapanje partnerstava koja će doneti pozitivne promene u ovim oblastima.

Tema Međunarodnog dana planina 2014. je planinska poljoprivreda, čime se koristi prilika da se istakne značaj porodične poljoprivredne proizvodnje u planinskim oblastima kao viševekovni model održivog razvoja.

Takođe, to je prilika i da se ukaže na sve bržu transformaciju planinske poljoprivrede usled porasta broja stanovništva, ekonomske globalizacije i migracija mladih u urbana područja. Ova tema je ujedno povezana sa Međunarodnom godinom porodičnih poljoprivrednih gazdinstava Ujedinjenih Nacija, koja se obeležava ove godine.



Ovom prilikom će biti održani razni seminari i stručni skupovi na ovu temu na više od trideset lokacija širom sveta, od kojih je nama najbliža u Rumuniji.

Iako u bivšim jugoslovenskim republikama postoje sporadične planinarske akcije vezane za ovaj datum, Međunarodni dan planina se još uvek ne obeležava formalnim skupovima.

Ipak, za one najiskrenije ljubitelje prirode, svaki dan je dan planina.




Нема коментара:

Постави коментар