14. 1. 2015.

Novogodišnji maraton Šid 2015.


Novogodišnji planinarski maraton u Šidu održan je po drugi put 14. januara 2015. godine, to jest prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru.

Učesnicima su na raspolaganju bile iste staze kao i prošle godine (12, 24 i 32 kilometra), a učešće se ponovo bodovalo i kao prvo kolo Vojvođanske treking lige. Sve u svemu, cela akcija je bila gotovo ista kao i 2014. godine, ali opet dovoljno drugačija da bude i zanimljivija.

Vreme zaista leti.

Čini mi se kao da je prvi šidski Novogodišnji maraton bio u najmanju ruku pre mesec dana, ali eto prođe od tada cela godina, ispunjena raznim akcijama, manifestacijama, putovanjima, pa i poslom (o čemu ipak malo manje pišem).

Ako ne računam kratak pozdrav budućim čitaocima, izveštaj sa Novogodišnjeg maratona u Šidu 2014. godine bio je i prvi tekst na mom blogu. Danas kad pogledam, deluje mi malo suvoparno i suviše formalno, sa prilično lošim fotografijama sa mobilnog telefona, ali to mi je samo znak da je i cela ova priča bar malo napredovala od tada. Ali dosta o tome.




Drugo izdanje Novogodišnjeg maratona u Šidu takođe je pokazalo određen napredak u odnosu na prošlu godinu. Na startu se pojavio otprilike jednak broj učesnika (oko 150), ali je ovog puta bilo mnogo više ozbiljnih takmičara.

Znak više da i Vojvođanska treking liga postaje sve ozbiljnija i privlači sve veći broj profesionalaca željnih nadmetanja kakvog kod nas, čini se, još uvek nema dovoljno (mada ove godine konačno kreće i Treking liga Srbije).




Organizacija je bila jako dobra i prošle godine, pa se to sada samo nastavilo, a za pohvalu je nešto bolja markacija staze (taman tamo gde prošle godine baš i nije štimalo), ali i voda, čaj i sendviči koji su se delili na kontrolnim tačkama, čega onomad nije bilo ili se bar ja ne sećam da je bilo. Jedino je sjajnim krofnama na cilju bilo teško da nadmaše jednako ukusne prošlogodišnje.




Mnogima je prošle godine falio sneg za pravi novogodišnji osećaj, a ove godine je i njega bilo na stazi, doduše tek na momente. Mnogo je više bilo blata, koje je ipak nezaobilazni začin svih sremskih akcija i na koje se u ovim krajevima uvek mora računati. Ipak, nekoliko usputnih pejzaža koji kao da su pobegli s nekog platna Save Šumanovića stvorilo je vrlo prijatan ugođaj tokom trke.



Jedina prava zamerka koja se mogla čuti odnosila se na datum održavanja akcije. Glavni organizator i idejni tvorac ove akcije Slobodan Lalić Dele insistira da se maraton održava baš četrnaestog januara, što mnogima ne odgovara jer već drugu godinu za redom taj dan pada usred radne nedelje.

Meni lično to ne smeta, ali zaista imam utisak da bi i Novogodišnji maraton imao mnogo više učesnika kad bi se održavao vikendom, tim pre što staze maratona obilaze delove Fruške gore kojima se inače ređe ide, a i bez toga su dovoljno živopisne da privuku veći broj planinara. No, neka o tome diskutuje neko pozvaniji od mene...

Nakon prve ruke čišćenja

Što se mene lično tiče, i ja sam ostvario određeni napredak, prešavši najdužu stazu za pola sata manje nego prošle godine. Da nisam na trenutak promašio stazu kod Sotskog jezera (prilikom mimoilaženja sa stadom ovaca) i tu izgubio desetak minuta, bilo bi i bolje, ali savršenstvo je ionako nedostižno. Slučaj je hteo da opet imam samo loše fotografije sa mobilnog telefona, ali je moj krajnji utisak ipak pozitivniji nego prošle godine...

Novogodišnji maraton Šid je na dobrom putu da postane jedna kvalitetna tradicionalna akcija, i na tom putu ga treba podržati. Za sebe znam da ću sigurno biti tu i narednih godina.

Neko je ipak bio lošije sreće...



4 коментара:

  1. Članak sam pročitao u jednom dahu. Divan tekst, jasan, iskren i naprosto opipljiv, a uz sve propračen i slikom. Volim Šid i želeo bi da manifestacija uistinu zaživi i postane što masovnija i čuvenija. Nažalost u Šidu podavno je sve stalo pa bar ovakve manifestacije bi donekle doprinele da se pročuje Šid.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo bi to jako lepo. Šid ima čime da se podiči, samo kao i svuda fali samo malo dobre volje. Važno je imati dobru ideju, a manifestacije poput ove pokazuju da se može nešto napraviti i bez velikih finansijskih sredstava.

      Избриши
  2. Анониман16/1/15 20:17

    Што се тиче сличних планинарских активности у Шиду објавио бих да се ради на довршењу потребних активности како би се 18-г априла отворила нова Шидска трансверзала /66км/ и у вези ње има идеја да се њене маркиране трансверзалне стазе искористе за организовање маратона/трекинг лиге у летњим условима али ... Увек једно АЛИ
    Деле

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neka, dok postoji to ALI znači da ima i mesta za napredovanje. Eto, neki od nas sada znaju gde će biti 18. aprila. :)
      Pozdrav!

      Избриши