19. 2. 2015.

Uskoro obnova spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu


Pre nekoliko dana na ovom blogu objavio sam tekst o uništavanju spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu na Fruškoj gori. Za kratko vreme, ovu objavu je videlo mnogo ljudi i više puta je podeljena na društvenim mrežama, kao i na novosadskom portalu 021, a za nepuna 24 sata ovaj tekst je postao najčitanija objava za više od godinu dana rada bloga.

Samo dva dana nakon objavljivanja teksta, na sajtu Radio televizije Vojvodine pojavilo se sledeće saopštenje gospodina Ljubiše Šulaje, direktora regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice.

"Pokrajinski sekretarijat za kulturu je reagovao i naš zavod je krenuo u konzervatorsko-restauratorske radove na sanaciji reljefa na spomeniku. Mislim da će tokom tri godine reljef biti vraćen i spomenik kompletno saniran. U krajnjem slučaju, ovaj spomenik je i umetničko autorsko delo Sretena Stojanovića. Zaključeno je da se, pre nego što se vrate reljef i drugi pokradeni delovi, mora obezbediti trajna zaštita spomenika, a to podrazumeva osvetljenje i uvođenje video nadzora i fizičkog obezbeđenja."

Gospodin Šulaja je dodao i da su se krađe bakarnih delova spomenika dešavale i na Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, a prestale su kada je taj kompleks dobio rasvetu, video-nadzor i obezbeđenje.




Naravno, moguće je da je u pitanju samo neobična koincidencija, ali se iskreno nadam da je bržoj reakciji Pokrajinskog sekretarijata doprinela i ova naša inicijativa. Iz tog razloga, želeo bih ovim putem da se zahvalim svima koji su podelili i prosledili moj tekst, ostavili svoje komentare i na bilo koji način pomogli da saznanje o ovom velikom problemu dopre do svesti nadležnih.

"Sloboda" još uvek nije spašena, ali napravljen je jedan značajan korak ka tome. Najiskrenije se nadam da ćemo uskoro videti i rezultate.



3 коментара: