Aug 28, 2016

Poznate ličnosti na planinarenju


Nije tajna da su poznate ličnosti (ili "selebritiji", kako neki vole da ih nazivaju) u velikoj meri zaslužne za formiranje ukusa širokih narodnih masa. Etaloni ponašanja poznatih preslikavaju se u živote nepoznatih, ali najčešće u najnegativnijim primerima. I dok tu i tamo postoje popularni sportisti koji promovišu zdrave stilove života, dobar deo onih najpoznatijih (glumci, muzičari, TV ličnosti) još uvek je zaslužan za širenje slike da je za svaku pohvalu biti plitak, glup, amoralan i poročan. Ipak, i među poznatima postoje i oni koji svoje slobodno vreme vole da provode u prirodi, a neki od njih su i ostvareni planinari i alpinisti. Pogledajmo samo neke od najupečatljivijih primera, i ugledajmo se na njih ako možemo.


Jedan od najpoznatijih promotera prirode svih vremena svakako je Ber Grils, čije ime je odavno postalo sinonim za preživljavanje u divljini. Pre nego što je počeo da snima televizijsku emisiju koja ga je proslavila, Ber Grils je bio aktivni vojnik, ali i izviđač i planinar. Između ostalog, 1998. godine je ispenjao Everest, i to samo godinu i po dana nakon što je u padobranskoj nezgodi slomio kičmu!Možda najiskusniji planinar među poznatim glumcima je Brajan Blesd, engleski veteran kojeg naša publika najbolje pamti po ulozi kralja Ričarda u prvom serijalu "Crne Guje". Blesd se penjao na visoke vrhove širom sveta, između ostalih na Kilimandžaro i Akonkagvu, a tri puta je pokušavao da se popne i na Everest: nije uspeo nijednom, ali je poslednjom prilikom ušao u istoriju kao najstariji čovek koji je došao do visine od 8600 metara bez kiseonika. Takođe je zvanično i najstariji čovek koji je pešačio do Južnog magnetnog pola.Na Kilimandžaro se popela i glumica Džesika Bil, koja se na taj podvig odlučila kao deo ekipe (nama manje poznatih) američkih javnih ličnosti koja je imala za cilj da skrene pažnju na nedostatak vode u Africi. Nakon Kilimandžara, glumica je najavila i pokušaj uspona na Everest u narednom periodu.Jedan od planinarski najaktivnijih glumaca je Martin Šin. Šin je sa svojim unukom prešao transverzalu Camino de Santiago, koja se proteže dužinom od preko hiljadu kilometara kroz južnu Francusku, severnu Španiju i Portugal, a to iskustvo ga je inspirisalo da sa sinom Emiliom Estevezom snimi film "The Way" 2010. godine.Poznati holivudski mačo men Klint Istvud okušao se i u alpinizmu, a na tu temu je snimio i film "The Eiger Sanction" (davne 1975. godine), u kojem je demonstrirao svu svoju okretnost, snimajući fizički zahtevne scene bez dublera.Još jedan spretan alpinista među glumcima je i Džared Leto, koji se slobodnim penjanjem bavi godinama a trenutno snima i dokumentarac na tu temu. Istim sportom bavi se i Džek Ozborn, sin čuvenog rokera Ozija, poznat publici iz rijaliti serije "The Osbournes".
Verovatno najpoznatiji alpinista iz sveta rokenrola je Dejvid Li Rot, proslavljen kao originalni pevač sastava Van Halen. Sredinom osamdesetih, kada je napustio matični bend, promovisao je svoj solo album "Skyscraper" prikazujući svoje penjačke veštine u video spotovima.Da život poznatih ne mora da se sastoji od ekscesa i glamura pokazuje oskarovac Metju Mekonahi, koji sa porodicom svaki slobodan trenutak provodi u kamp-prikolici, u pešačenju i na planinarenju.A kako stoje stvari kod nas? Može se reći da naše poznate ličnosti koje ponekad viđaju na planini (koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke) to rade zbog publiciteta i lične promocije, pa je bolje da im ovde ne pominjemo imena. Čovek koji je uradio mnogo za popularizaciju života u prirodi i srpske ruralne sredine, a čije ime zaslužuje da bude pomenuto, je Jovan Memedović, koji je često viđen i na planini. Oni drugi svakako će sami naći načina da se pohvale nekim svojim sumnjivim uspesima...


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

No comments:

Post a Comment