Dec 26, 2016

15+ malo drugačijih prazničnih filmova


Novogodišnji i božićni praznici su već stigli, a sa sobom su na male ekrane doneli i praznične filmove. Kao i svake godine, manje ili više vredna ostvarenja sedme umetnosti okupiće porodice pred malim ekranom, doneti mnogima osmeh na lice i dodatno ulepšati najsvečanije doba godine. Ipak, o ukusima ne treba raspravljati, pa će tako onima koji bi praznično raspoloženje najradije prespavali zašećereni filmovi prigodni za sve uzraste samo izvrnuti želudac. Srećom, i za to ima leka!

U nastavku teksta predstavljamo nekoliko filmova koje ćemo retko videti na televiziji tokom zimskih praznika, ali svejedno imaju trunčicu prazničnog duha u sebi, taman toliko da u njima mogu da uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji praznične atmosfere. Doduše, potrudićemo se da izbegnemo klasične horore sa deda mrazovima, kojih ima i previše ne samo za ovu listu nego uopšte. Pa kad vam sledeći put neko predloži gledanje novogodišnjih i božićnih filmova, slobodno predložite neki od naslova sa ove liste - nećete pogrešiti.


Gremlins (1984)

Lutkarske horor komedije su uvek klizav teren i neretko ne uspevaju da dobace dalje od očajnog kempa, što ipak nije slučaj sa "Gremlinima". Optimalan odnos između smeha i straha obezbedio je ovom filmu mesto u programskim šemama, ali poslednjih godina sve ređe u prazničnom terminu, iako je u pitanju možda i najpristupačniji veselo-mračni božićni film za sve generacije.
Brazil (1985)

Mada je svaki film Terija Gilijama izuzetan na svoj način, kritičari često ističu "Brazil" kao njegovo najbolje delo. Mračna satira smeštena u distopijski svet u bliskoj budućnosti kritikuje pre svega birokratiju, ali i konzumerističko društvo, posebno kroz poznatu božićnu simboliku i ikonografiju.
Die Hard (1988)

U poslednje vreme često istican kao najbolji anti-božićni film svih vremena (što je diskutabilno), "Umri muški" će svakako ostati upamćen kao jedan od akcionih blokbastera koji su definisali žanr i film koji je lansirao Brusa Vilisa u ulozi heroja koji podjednako dobro ispaljuje metke i viceve. Za puštanje mozga na pašu - savršeno štivo.
Scrooged (1988)

Dikensova "Božićna priča" dobija novu dimenziju u interpretaciji Bila Marija na vrhuncu popularnosti. Ako je neko mislio da poznata viktorijanska fantazija ne može biti ciničnija, neka pokuša ponovo sa ovom crnom komedijom u kojoj će jednako uživati i oni koji se raduju praznicima i oni kojima sve to ide na živce - i jedni i drugi će imati za koga da navijaju.


Prelaz iz osamdesetih u devedesete predstavljao je kreativni vrhunac i za Tima Bartona, a "Edvard Makazoruki" do danas je ostao jedan od njegovih najoriginalnijih filmova. Sumorna bajka o odbačenom dečaku sa makazama umesto ruku imala je toliko upečatljivog glavnog junaka da se često zaboravlja da je to takođe i božićna priča.


Nastavak (po mom mišljenju nešto boljeg) "Betmena" iz 1989. godine ponovo je režirao Tim Barton. Do Nolanovog preuzimanja franšize ovo je bio najmračniji film o Betmenu, ali i pored toga ovo je pravi pravcati božićni film, sa svom pratećom ikonografijom i čestim referencama na "najveselije doba godine". Dobro, nema Deda Mraza, ali ima Denija DeVita kao Pingvina, što je svakako bolje.


Mračni božićni film? Ostavite to Timu Bartonu! Iako režiju ovog animiranog filma potpisuje Henri Selik, u pitanju je od početka do kraja Bartonovo čedo (priča, likovi, dizajn). Uvrnuta priča o "kralju Noći veštica" koji odlučuje da pod svoje uzme i Božić puna je scena koje će deci ostaviti traume za ceo život a u kojima će nešto stariji "Božić-skeptici" iskreno uživati.
El Dia De La Bestia (1995)

Sveštenik, blek metalac i lažni vidovnjak provode Božić zajedno... Ovo nije početak nekog uvrnutog vica, već siže još uvrnutije (odlične!) horor komedije španske produkcije, u kojoj pomenuti trojac pokušava da spreči dolazak Antihrista u božićnoj noći. Možda ćete se malo pomučiti da pronađete ovaj film, ali vredi svake muke!
Four Rooms (1995)

Sjajno iščašeni omnibus odvija se (kao što mu naslov sugeriše) u četiri hotelske sobe u toku novogodišnje noći. Priču nosi uvek odlični Tim Rot, sa plejadom zvezda u epizodnim ulogama, kroz najneverovatnije moguće situacije u "najluđoj noći". Međutim, iako je u pitanju komedija, eksplicitni i neretko brutalni momenti garantuju da ovaj film nećete gledati u okviru novogodišnjeg programa.


Poslednji film velikog Stenlija Kjubrika prepun je pažljivo razrađenih detalja i ništa u njemu nije slučajno, pa tako nije čudno da je teška i perverzna priča o bračnom paru koji na površini deluje presrećno a iznutra se raspada ispričana baš u vreme Božića. Možda je ovaj film nekima prespor, nekima dosadan a nekima nerazumljiv (kao uostalom i većina Kjubrikovih dela), ali je zato retko gde na tako eksplicitan i upečatljiv način ogoljeno licemerje "prvog sveta", posebno simptomatično za vreme praznika. Za probrane sladokusce.
End Of Days (1999)

Mada Švarcenegera često gledamo u ulozi "Turbo Tate" tokom božićnih praznika, ovu novogodišnju priču ćemo retko videti na televiziji. A s obzirom na tematiku (dolazak Antihrista na Zemlju na prelazu u novi milenijum), snažnu religijsku simboliku i muzičku podlogu kojom dominiraju industrial, trance i nu metal, nije teško zaključiti zašto.

Kristijan Bejl u jednoj od svojih najboljih uloga, muzika osamdesetih, seks, droga, nasilje i strah, hipersatirični božićni tonovi. Šta je još više potrebno za praznično uživanje? Neki kažu da je ovo horor, neki da je komedija, sve u svemu vrlo nasilan i sadističan, ali isto toliko i zabavan film. Ko ima stomak za takvu zabavu...
Bad Santa (2003)

"Sve te maske kriju bol i neki sasvim drugi lik", što bi rekao Balašević. Tako se ukratko može objasniti radnja "Nevaljalog Deda Mraza" - odlični Bili Bob Tornton u ulozi sitnog kriminalca naizgled bez ikakvih ljudskih kvaliteta u kostimu Deda Mraza, koji uspeva donekle da se iskupi do kraja ove crne krimi-komedije, pa tako ovaj film može biti sasvim prikladan za jedno malo drugačije praznično veče.
In Bruges (2008)

Kad smo kod crnih krimi-komedija, "U Brižu" je za svaku preporuku, sa ili bez božićne konotacije. Pod autorskom palicom ne tako plodnog ali vrlo uspešnog scenariste i režisera Martina MekDonaha pratimo par plaćenih ubica koji provode praznike u bajkovitom belgijskom gradu čekajući instrukcije svog nalogodavca. Inteligentan zaplet, složeni likovi i živopisna arhitektura jednog od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Evropi samo su neke od odlika ovog više nego zanimljivog ostvarenja, uz upozorenje da ga ne treba gledati odmah posle prazničnog ručka jer neke scene ipak zahtevaju malo jači stomak.
Rare Exports (2010)

Jeziva fantazija donosi jedan potpuno nov osvrt na legendu o Deda Mrazu iz njegove "rodne zemlje", Finske. Postepeno građena mračna atmosfera, bajka, mitologija, humor, strava i užas prepliću se u ovom filmu na načine koje mogu da zamisle samo umovi sa poluostrva na čijem većem delu noć traje šest meseci.
Krampus (2015)

U folkloru nekih srednjoevropskih zemalja, Krampus je mitsko biće povezano sa Božićem, različite uloge u zavisnosti od tradicije, ali obično sa zadatkom da kažnjava nevaljalu decu. Očigledno zamišljen kao horor-komedija za celu porodicu na tragu "Gremlina", ovaj film se malo otrgao kontroli i završio par nijansi "hororičniji" nego što bi bilo prihvatljivo celoj porodici, što ne znači i da bi ga trebalo izbegavati. Različite porodice ionako imaju različite ukuse.
Bonus:Prvi film iz serijala "Ratova zvezda" bio je toliko uspešan da je za kratko vreme stvorio gomilu spin-off materijala, uključujući knjige, stripove, animirane serije, igračke... Samo godinu dana nakon filma, snimljen je ovaj televizijski božićni kolaž (bez direktnog učešća Džordža Lukasa) u kojem su glavni glumci originalnog filma reprizirali svoje uloge. Razumljivo, Božić se ne spominje jer se radnja ipak odvija "nekada davno u dalekoj, dalekoj galaksiji", ali je zato sva božićna ikonografija tu.

Među ljubiteljima serijala, "praznični specijal" se rangira kao nešto najgore što se ikad pojavilo u okviru franšize, što je svojevrstan podvig. O "uspehu" filma dovoljno govori podatak da posle premijernog prikazivanja (17. novembra 1978.) nikad više nigde nije zvanično prikazan, ali ma koliko se Džordž Lukas kasnije potrudio da se na celu priču zaboravi, preživeo je do danas putem snimka originalne emisije koji je neko ipak uspeo da napravi. Da li vredi pogledati ga kao malo drugačiji praznični film ili samo kao kuriozitet, prosudite i sami - integralna verzija je dostupna na YouTube! Pa uživajte... ako možete.Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

No comments:

Post a Comment