16. 8. 2014.

Preporuka za skretanje s puta: Stari Ledinci


Ko je imao prilike da prolazi putem Sremska Kamenica - Beočin, mogao je sa leve strane da uoči putokaze za dva mesta: Ledince i Rakovac.

I dok je Rakovac zahvaljujući istoimenom manastiru još koliko-toliko i poznat u okvirima širim od fruškogorskih, za Ledince se uglavnom zna samo kao još jedno u nizu prigradskih naselja Novog Sada. Međutim, ako putnik-namernik ipak odluči da skrene ka Ledincima, a onda pred sam ulazak u selo nastavi još oko tri kilometra putem uzbrdo, naći će se u centru Starih Ledinaca.

Stari Ledinci, malo selo duge i slikovite istorije koja traje još od XIII veka, nije posebno obeleženo ni na jednoj turističkoj mapi, iako u njemu ima nekoliko vrlo zanimljivih stvari koje vredi videti. Baš zbog toga su znamenitosti Starih Ledinaca pravi skriveni biser Fruške Gore.



Na maloj zaravni na obroncima brda istočno od centra Starih Ledinaca nalaze se ostaci srednjovekovne crkve o kojoj se malo toga zna. Uglavnom je zovu crkva ili crkvište Svetog Đorđa, a kolokvijalni naziv joj je Ledinačka kula, po visokom zvoniku koji se može videti iz podnožja brda, doduše samo ako posmatrač tačno zna šta traži.

Zanimljivo je da se vikend-naselje koje je mnogo vekova kasnije nastalo oko ruševina crkve i danas naziva Klisa; ova reč latinskog korena do nas je došla preko turskog, a znači upravo - crkvište.

Retki srednjovekovni zapisi iz fruškogorskih manastira kažu da se na tom mestu se nalazio manastir Savinac, posvećen Svetom Savi, kojem se nakon turskih osvajanja gubi svaki istoriografski trag. Da li je Ledinačka kula zapravo crkva manastira Savinac, ili crkva Svetog Prokopija koja se takođe pominje u nekim izvorima, ne može se sa sigurnošću utvrditi iz istorijskih spisa, a za podrobnija arheološka ispitivanja još uvek se čeka neko povoljnije vreme...



Ono što se pouzdano zna jeste da je crkva pripadala pravoslavnoj tradiciji, jer je orijentisana u smeru istok-zapad sa oltarom na istočnoj strani. Na zapadnoj strani pravilnog četvorougaonog broda nalazi se prizidana kula zvonara, od koje su očuvani samo spoljni zidovi.

Bočni zidovi crkve očuvani su do visine od oko tri metra, a od polukružne apside ostao je samo temelj visok tek nekoliko centimetara iznad tla. Na mestu spoja broda i apside sačuvan je i plitak polukružni luk, a posebna zanimljivost je veliki kamen koji na ovom luku počiva od pamtiveka.



Uprkos zaštiti Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ruševina je izložena atmosferskim prilikama koje su na njoj ostavile značajan trag.

Ako se ne računa tradicionalna đurđevdanska litija, crkva se danas ne koristi u obredne svrhe, iako je jedna zidna niša u unutrašnjosti pretvorena u mali oltar. Zidovi nemaju prozore, a o burnoj istoriji svedoči niz manjih, očigledno naknadno načinjenih otvora, koji su po svemu sudeći služili kao - puškarnice.

Do pre nekoliko godina, crkva je bila potpuno obrasla u žbunje i korov, pa nimalo ne čudi što mnogo vikendaša (ali i meštana) do skoro nije umelo da tačno uputi namernika kako da stigne do nje. Međutim, u poslednje vreme se za crkvište zainteresovala Srpska pravoslavna crkva, koja polako počinje da uređuje ovo mesto za posetioce, pa se sada do njega dolazi bez problema.




U centru Starih Ledinaca postoji još nekoliko znamenitosti. Prva je srpska pravoslavna crkva posvećena prenosu moštiju Svetog Oca Nikolaja (što je vrlo česta crkvena slava u Sremu), koja datira iz 1829. godine, kada je stara seoska crkva proširena i dograđena u stilu tada preovladavajućeg baroka.

To je jednobrodna građevina pravilne četvorougaone osnove sa proširenjima na mestima pevnica i sa polukružnom apsidom, prizidana oko starijeg trospratnog zvonika kvadratne osnove koji je, sudeći po arhivskim fotografijama, nekada imao i karakterističnu baroknu ukrasnu kapu od lima. Fasade su rešene sa dubokim nišama sa polukružnim lukovima, što crkvi daje vrlo zanimljivu dinamiku. Crkva je u II svetskom ratu spaljena, a obnovljena je tek devedesetih godina prošlog veka. Nažalost, jedna je od retkih baroknih crkava Vojvodine koja nije pod zaštitom države...




Druge dve znamenitosti u centru Starih Ledinaca zapravo čine jednu celinu. U pitanju su dve česme, u narodu poznate kao Turske česme, od kojih se jedna nalazi u neposrednoj blizini crkve, a druga nešto severnije, na prostoru nekadašnje seoske pijace.

Obe česme su najverovatnije podignute 1842. godine, od tesanog kamena, sa profilisanim krovićem, fasadnom plastikom i istaknutom upotrebom šiljastog islamskog luka. Iako česme nisu istovetne, karakteriše ih slična dekoracija, a obe nalaze se pod zaštitom države kao spomenici kulture od velikog značaja.




Iako do Starih Ledinaca postoji gradska autobuska linija iz Novog Sada, za potpun avanturistički ugođaj najbolje je doći peške sa Popovice, danas već nadaleko čuvene po Fruškogorskom maratonu. To je šetnja od nepunih pola sata, doduše stazom koja savladava dva oštra spusta i jedan oštar uspon između, prilikom koje se može videti simpatično Popovičko jezero, skriveno u gustoj šumi.



Ledinci su ipak poznatiji po Ledinačkom jezeru, nekadašnjem kamenolomu koji je napušten tokom bombardovanja 1999. godine, a jezero koje je nastalo kada su pumpe za izbacivanje podzemne vode iz kopa prestale da rade godinama je bilo omiljeno kupalište na koje su izletnici dolazili izdaleka.

Jezero je danas privatizovano, ograđeno i zaključano, a s vremena na vreme voda se ispumpava iako je ponovno otvaranje kamenoloma još uvek samo na nivou najave. Ledinčani se oko prava na korišćenje ove prirodne lepote već godinama sude sa vlasnicima kamenoloma, a kako će se ta priča završiti tek ostaje da se vidi...





Stari Ledinci nikako nisu turistički razvijeno mesto. Za razliku od Ledinaca (koje u ovom kraju zovu Novi Ledinci), selo nema kafiće, restorane, pansione, čak ni klasičnu seosku kafanu, samo dve obične, pomalo staromodne prodavnice, u kojima će putnik svejedno biti srdačno dočekan i uslužen sa osmehom.

Ipak, nedostatak turističke infrastrukture ne bi smeo da odvrati potencijalnog posetioca, jer baš ta nerazvijenost daje mestu neki poseban šarm.

Možda vreme u Starim Ledincima nije baš stalo, ali zasigurno teče mnogo sporije nego drugde...




13 коментара:

  1. ...faktor vreme jeste kamen o koji se spotičemo tražeći svakolika i svekolika opravdanja za koještarije kojima se isprazno bavimo. Treba bežati u/na mesta gde vreme ne postoji. Jer ne postoji. Izmislili ga ljudi kao protezu za svoje promašaje.

    ОдговориИзбриши
  2. Molim Vas, da dopunimo, postoji u blizini jedina monaška isposnica uklesana u steni,vinoteka Kovačević, uvršćena u vinski put , čuveni ranč;;Dobro Prase", u blizini pomenutih ostataka crkve Sv. Djordje, gde je usluga fantastična sa ljubaznim domaćinama koji između svega drugog(dobre hrane , mira ,ljubaznosti..), nude i rekreativno jahanje, čisoća vazduha je fantastična i sa pravom Ledince zovu Fruškogorki Zlatibor, a još samo sda napomenemo 1/2 h vožnje gradskog autobusa os Novog Sada.Dođite!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam za ranč već neko vreme, ali ga nažalost još uvek nisam posetio. Nadam se da će to biti ispravljeno uskoro, a ako je mesto makar upola onoliko pozitivno koliko sam čuo iz priče onda zaslužuje i poseban tekst. Hvala na dopunama i veliki pozdrav!

      Избриши
  3. Ja sam tako reci od rodjenja u Starim Ledincima. Mozda nemamo kafice restorane hotele.. Ali mesto ima dusu. Toliko je blizu Novog Sada ali sa druge strane opet toliko daleko. Od buke guzve. U svakom slucaju mesto vredno skretanja i posete. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Duša je i najbitnija, džaba hoteli i restorani ako se mesto pretvori u bezlično odmaralište kakvih ima svuda, a u kakva se nažalost pretvaraju i neka mesta na Fruškoj gori... Žao mi je što staza Fruškogorskog maratona više ne ide kroz naselje, voleo sam taj osećaj: mnogo kilometara u nogama, do kraja još jedna kratka ali žestoka deonica, a ti sedneš ispred prodavnice i skupljaš energiju uz hladan sok... Danas maraton više nije ono što je bio pre 15-20 godina, ali mi je drago što u Ledincima još uvek postoje te stare dobre prodavnice sa klupom u hladovini ispred. :)

      Избриши
  4. Molim vas da li tamo postoji manastiR I ako da kako do njega doci
    hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Ledincima ne postoji aktivan manastir. Postoje ostaci crkve svetog Đorđa (o kojoj je pisano u tekstu) za koju se pretpostavlja da je u istoriji bila manastirska, ali za to ne postoje konkretni dokazi.

      Do crkve se može doći tako što se iz centra Starih Ledinaca, gledano od pravca Novog Sada, skrene levo posle seoske crkve, zatim posle mostića desno i onda prati put uzbrdo. Posle oštre "lakat" krivine nalevo nailazi se sa leve strane na zemljani put koji vodi direktno do ostataka crkve.

      Избриши
  5. Анониман21/11/19 14:44

    Danas sam tamo bio sa suprugom.Petu godisnjicu braka poklonili Fruskoj gori na tri dana. Tesko nasli. Sreli kod crkve u Starim Ledincima jednu baku koja nas blagoslovila i polazala put. Boze blagi! Predivnog li mesta! I tako tuznog... Zasucimo rukave! Pozvani ste svi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Kartu čitaj, al' seljaka pitaj", kaže poslovica... Drago mi je da ste se ipak snašli i da su Vam se dopali Stari Ledinci. A pozivu ćemo se rado odazvati! Pozdrav!

      Избриши
  6. Vec par godina dolazimo na vikendicu, ali zidine manastira nisam videla! Juce krenemo u setnju i komsinica nam pokaze putic i odemo do zidina i do drvene crkvice pored sa tablom manastir Savinac. Prelepo mesto na prelepoj Fruskoj Gori!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ste se snašli. Fruška gora je prepuna prelepih mesta, a neka još čekaju svojih pet minuta... Pozdrav i hvala na komentaru!

      Избриши
  7. Imamo vikendicu u Starim Ledincima i često šetamo do Kule. Nekada je bilo zaraslo ali pre dve godine je sređeno, napravljen prilaz, izgrađena drvena crkvica i zvonik pored a sada su oko ostataka manastira skele i restaurira se. Popadalo kamenje se vraća na mesto i utvrđuje. Drago mi je da je tako. Inače u Ledincima je u poslednje vreme izgrađeno dosta kuća i sve više ljudi dolazi ovde da živi. Blizu je grada a opet tako mirno. Svaki odlazak u vikendicu napravimo i šetnju do isposnice Isaije Parivodića, manastira Rakovac, Belog Majdana, Popovičkog ili Ledinačkog jezera, Orlovog bojišta, Perine pećine....Ima toliko divnih mesta na našoj Fruškoj gori.

    ОдговориИзбриши