12. 5. 2015.

Šta sve možeš na Cetinju za jedno prepodne


Cetinje je nekadašnja prestonica Crne Gore i istorijski je jedan od najznačajnijih crnogorskih gradova. Pun naziv mesta i danas je Prijestonica Cetinje, iako je glavni grad ove nekadašnje jugoslovenske republike još od 1946. godine Podgorica.

Lepo uređeno staro gradsko jezgro sa mnoštvom vrednih građevina, muzeja i galerija, ali i kafića i restorana, čini Cetinje simpatičnom izletničkom destinacijom.


Cetinje je krajem XV veka osnovao zetski vladar Ivan Crnojević, nakon što je u borbama protiv Turaka izgubio svoju dotadašnju prestonicu Žabljak. Crnojević je ovde izgradio svoj dvor i manastir posvećen Presvetoj Bogorodici u koji je preselio i sedište Zetske mitropolije, ali se zbog neprestanih sukoba s Turcima grad nije značajno razvijao sve do XVIII veka i dolaska dinastije Petrović Njegoš na vlast. 

Najveći procvat doneo je znameniti Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), duhovni i svetovni vladar, pesnik i filozof, koji je pokrenuo modernizaciju crnogorske države i započeo novi talas izgradnje po tada najsavremenijim merilima. Njegošev reformatorski rad (koji nije bio naročito dobro prihvaćen u svoje vreme) nastavili su i njegovi naslednici, najviše kralj Nikola I (1840-1921), koji su iza sebe ostavili mnoštvo značajnih zgrada, ali i obnovili više spomenika stradalih tokom vekovnih borbi protiv Turaka.

Spomenik Ivanu Crnojeviću u centru Cetinja

Najznačajniji spomenik Cetinja svakako je manastir posvećen rođenju Bogorodice, poznat i samo kao Cetinjski manastir. Osnovao ga je Ivan Crnojević 1484. godine, a nakon što je krajem XVII veka srušen do temelja obnovio ga je vladika Danilo I, prvi vladar iz loze Petrović Njegoš.

Manastir je i nakon ove obnove više puta bio oštećivan i obnavljan, tako da je današnji izgled dobio tek 1927. godine.




U sklopu manastira nalazi se Crkva rođenja Bogorodice, u kojoj se čuvaju mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Ko veruje u relikvije ovog tipa ne bi smeo da propusti priliku da im se pokloni...

U manastirskom muzeju izložena je prvenstveno velika kolekcija starih crkvenih knjiga (upravo je ovde krajem XV veka osnovana prva štamparija na ovim prostorima) i drugih sakralnih predmeta, među kojima treba istaći epitrahilj Svetog Save i krunu Stefana Dečanskog. U muzeju je inače strogo zabranjeno fotografisanje, ali pravila ionako služe da bi se kršila...

Jedan od primeraka knjige iz stare cetinjske štamparije
Epitrahilj Svetog Save

Nakon Cetinjskog manastira, najznačajniji arhitektonski spomenik Cetinja je rezidencija Petra II Petrovića Njegoša, poznatija kao Biljarda.

Biljarda je izgrađena 1838. godine i za svoje vreme bila je impresivnih dimenzija (dve etaže široke 7,5 i duge 70 metara), ali i vrlo skromne obrade u stilu koji podražava srednjovekovnu arhitekturu. Iako su se u zgradi nalazila sedišta crnogorskog Senata i stranih poslanstava, u narodu je najviše ostala upamćena po sali za bilijar (koji je bio omiljena Njegoševa igra), po čemu je i dobila svoje popularno ime.

Danas se u Biljardi nalazi Njegošev muzej, čiji jedan deo se trenutno rekonstruiše.

Lapidarijum u dvorištu Biljarde


Odmah preko puta Biljarde nalazi se Muzej kralja Nikole, smešten u zdanju iz 1867. godine koje je nekada služilo kao rezidencija crnogorskih vladara. Muzej ima stalnu postavku, ali i galeriju u kojoj se izlažu putujuće izložbe. (Naša poseta Cetinju pala je samo dan pre otvaranja izložbe Pikasovih grafika, koja je već izlagana u Beogradu i Novom Sadu pre nekoliko godina, ali je uvek vredi videti ponovo.)

Muzej kralja Nikole
Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

Istorijski centar Cetinja nije naročito velik, ali je lepo uređen, mada uprkos krcatim baštama kafića i živim radionicama starih zanata deluje nekako pusto...

Jedna od prvih stvari koje padaju u oči je neuobičajena fontana, zvana Crnogorkin bunar želja, sa bronzanom zmijom koja izdaleka izgleda toliko realno da sam se prosto razočarao kad sam shvatio da nije u pitanju prava životinja...




U neposrednoj blizini Cetinja nalazi se i planina Lovćen, na čijem Jezerskom vrhu (1657 m.n.v., inače drugi vrh Lovćena po visini) se nalazi Njegošev mauzolej. Njegoš je na Jezerskom vrhu prvobitno sagradio skromnu kapelu u kojoj je kasnije i sahranjen, međutim kapela je srušena u I svetskom ratu. 

Mauzolej je izgrađen dvadesetih godina XX veka po projektu čuvenog arhitekte i vajara Ivana Meštrovića, ali među ovdašnjim življem nikad nije prihvaćen do kraja. Nažalost, u jedno prepodne za obilazak Cetinja ipak ne može da se spakuje i poseta Lovćenu...

Pogled iz starog jezgra prema Lovćenu

Cetinje svakako treba posetiti, jer putniku-namerniku ima šta da ponudi, mada ipak nema toliko sadržaja za posetu dužu od dan-dva. Jedno prepodne je možda prekratko za detaljniji obilazak svega što u Cetinju vredi videti, ali za jedan kvalitetan presek onoga što Prijestonica ima da pokaže sasvim je dovoljno.

A što se tiče okolnih planina i prirodnih lepota, i sve vreme ovog sveta može biti prekratko...




Нема коментара:

Постави коментар