17. 10. 2016.

Treking liga Srbije 2016: Novi šampioni u zagrljaju Grze


U nedelju 16. oktobra 2016. godine na Kučajskim planinama je održano poslednje kolo ovogodišnje Treking lige Srbije, sa startom i ciljem u izletištu Grza kod Paraćina.

Ekipni prvak za 2016. godinu je debitantska ekipa PEK Gora Kragujevac, šampion u ženskoj konkurenciji je Kragujevčanka Marija Nešić, dok je među muškarcima najbolji Milan Vekić iz Pančeva, višestruki pobednik Vojvođanske treking lige.


Onima koji su dolazili na treking na Grzi poslednjih godina staze su već dobro poznate, kao što im je poznata i odlična organizacija u režiji PK Javorak iz Paraćina.

Ove godine je savršen ugođaj pokvarila samo kiša i klizavo crveno blato na stazama, koje ipak nije moglo da spreči oko 130 trkača i planinara da pokažu šta znaju po kučajskim šumama i gorama. Trka kao trka nije bila posebno spektakularna, a osim kiše, magla i niski oblaci su se pobrinuli da ove godine izostanu i inače izuzetni pogledi sa vrhova Vis (873 m.n.v.) i Mali Javorak (756 m.n.v.).

Ipak, sama trka je ovde bila u drugom planu, jer su šampioni i pre ovog kola uglavnom bili poznati i trebalo je da se desi čudo da se stvari u vrhu tabele bitno promene.




Ako čuda uopšte i postoje, pravo čudo ove godine napravili su Kragujevčani, sjajna mlada ekipa prepuna entuzijazma i perspektive. Sa članovima PEK Gora družili smo se još pre cele treking priče, pa smo se iskreno radovali njihovom trijumfu kao da je naš, a posle proglašenja pobednika kapiten kragujevačke ekipe Časlav Mihajlović podsetio me je i na moj indirektni udeo u njihovom uspehu - potpuno sam zaboravio da sam mu početkom ove godine prosledio pravilnik i kalendar TLS, na osnovu kojih su se šampionski organizovali.

Druženje će se nastaviti i ubuduće, a sledeće sezone Kragujevčani će biti i domaćini jednog kola TLS - iako niko drugi od članova Komisije za planinarski treking nije bio na Žeželju i Bešnjaji, na osnovu moje garancije kragujevačka staza je direktno uvrštena u kalendar za 2017. godinu, i verujem da će Časlav i drugari opravdati sva očekivanja.






Što se tiče Rumljana i Mitrovčana, i mi ove sezone imamo razloga za zadovoljstvo. Mada lično imam utisak da je ovogodišnji plasman PK Borkovac još uvek daleko od našeg maksimuma, deseto mesto od ukupno 56 registrovanih klubova uopšte nije loše, naprotiv.

Među deset najboljih klubova u Srbiji nalazi se samo još jedan vojvođanski klub (PK Jelenak iz Pančeva, matični klub ovogodišnjeg šampiona Vekića), a Borkovac se na Grzi na ovo mesto izdigao "na mišiće" pre svega sjajnim nastupima Ivice Stojanovića i Jelene Leptirice Radosavljević, kojoj je treće mesto u ženskoj konkurenciji na velikoj stazi izmaklo za svega nekoliko minuta.

S obzirom da smo i ove godine propustili jedno kolo (Rajac), a da sam samo ja učestvovao na svih ostalih šest, mesta za bolji plasman sledeće godine itekako ima. Iskreno, najviše me raduje što je ove godine Borkovac imao više takmičara nego prošle godine, neki stari članovi kluba su prvi put krenuli na treking, a tu su i neka nova lica, pa sam uveren da ćemo sledeće godine već nastupati kao pravi pravcati tim. Veliko hvala i bravo svima!






Od skromnih početaka u vojvođanskoj ravnici do prestižnog takmičenja koje uključuje sve veći broj planinarskih, atletskih i rekreativnih klubova, budućnost trekinga u Srbiji je sve izvesnija.

Već sledeće godine pojaviće se neke nove staze koje do sada nisu promovisane za treking, biće tu nekih dobro poznatih staza, a možda se pojave i neka nova lica koja će pomrsiti račune starim favoritima.

U svakom slučaju, velika je čast, ali mnogo više i veliko zadovoljstvo biti u toj priči od samog početka i raditi na tome da ova sportska disciplina raste i postaje priznata i kod nas.

Drugi i treći u generalnom plasmanu: Raša Golubović iz Majdanpeka
i Bojan Radovanović iz Aranđelovca; šampion Vekić iz privatnih
razloga nije mogao da dočeka dodelu medalja
Slavlje vicešampionske ekipe PSD Bukulja Aranđelovac
Treking tim PK Borkovac Ruma


Još jednom, sve čestitke šampionima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, ali i svim ostalima koji su doprineli da Treking liga Srbije zaživi.

Vidimo se i dogodine!




Нема коментара:

Постави коментар