19. 7. 2017.

Planinarenje na Lefkadi


Mada su ostrva Jonskog mora izuzetno brdovita, ipak se ne mogu pohvaliti naročito visokim vrhovima, a u izboru između planina i mora većina namernika opredeliće se za plaže i tirkizne dubine. Samim tim ni planinarska kultura u ovom delu Grčke nije baš na visokom nivou, što opet ne znači da vrhovi jonskih ostrva nisu vredni planinarskih izleta. Prošle godine smo pisali o planinarenju na Krfu, a sad je došao red na Lefkadu.

Na mestu obdarenom predivnim pejzažima poput Lefkade lako je pronaći mesta za izlet u prirodi, čak i daleko od plaža koje važe za njene najveće vrednosti. Unutrašnjost ostrva koju većina turista potpuno zanemaruje tipično je zaleđe jedne mediteranske obale, sa mnogobrojnim brdima razdvojenim šarenim dolinama ispresecanim njivama i vinogradima, i sama po sebi je prizor koji vredi videti. Međutim, kao i na drugim ostrvima Jonskog mora, mesta za pravo planinarenje ima vrlo malo.




Iskustva putnika sa raznih sajtova i foruma svedoče da je skoro svaka šetnja na Lefkadi - planinarenje. To naravno nije tačno, već će pre biti da oni koji ostavljaju takve komentare nisu navikli na šumske puteve i staze. Do nekoliko popularnih plaža stiže se drvenim stepenicama i relativno strmim puteljcima koji se ipak teško mogu nazvati tehnički zahtevnim. Negde se čak može pročitati i da put do vodopada Rahi zahteva alpinističke veštine, verovatno samo zato što staza na jednom mestu ima instaliran metalni rukohvat. Ovakve poluinformacije sigurno odbijaju mnoge od namere da prošetaju dalje od naselja i uređenih plaža, a istina je da je sve što iole vredi videti od prirodnih lepota na Lefkadi dostupno praktično svima.




Skoro ceo reljef Lefkade je brdovit, a već i čuke uz samu obalu dostižu visine od više stotina metara, što je u primorskim uslovima sasvim respektabilno. Pored više izdvojenih vrhova, u geografiji ostrva prepoznaju se i dve planine, Mega i Elati, koje zajedno čine zaštićenu oblast Planinska Lefkada. Planina Mega je niža, a na neimenovanom najvišem vrhu nadmorske visine 1033 metra nalazi se vojni radar pa je sam vrh nedostupan javnosti. Kažu da se najlepši pogled na ostrvo pruža sa vrha Profitis Ilias (1006 m.n.v.), na kojem se nalazi i istoimena crkva, ali je u vreme našeg boravka put do vrha bio zatvoren zbog sanacije pa nismo uspeli da se uverimo u isto.

Najviši vrh planine Mega
Vrh Profitis Ilias

Slično kao i na Krfu, a valjda zbog nedostatka drugih pogodnih lokacija, skoro svaki planinski vrh na Lefkadi je iskorišćen, bilo za neku antenu, repetitor ili neku građevinu, pa su tako i putevi do njih asfaltirani i uređeni. Jedan od najpristupačnijih vrhova sa lepim pogledom je Minimati (1157 m.n.v.), na kojem se nalazi radio predajnik; odavde se možda i najbolje vidi koliko je ovo ostrvo, maksimalne dužine oko 34 kilometra i maksimalne širine oko 12 kilometara, zaista malo...

Vrh Minimati
Pogled sa vrha ka zalivu Sivota

Izuzetak u pogledu dostupnosti je glavni greben planine Elati, sa vrhovima Stavrota (1182 m.n.v.) i Agios Ilias (1167 m.n.v.). Stavrota je ujedno i najviši vrh Lefkade, pa samim tim i najaktraktivnija (ili možda bolje reći, jedina atraktivna) destinacija za planinarenje. Uspon na Stavrotu je obavezan deo svih planinarskih tura na Lefkadi, i zaista je vredan svake muke. Stavrota i Agios Ilias povezani su kratkim sedlom i od jednog do drugog vrha ima jedva nekoliko minuta pešačenja, dok su pogledi sa oba vrha praktično isti.

Planina Elati



Prava uređena staza do ovih vrhova ne postoji, ali ipak postoji markacija (običnom crvenom farbom), koja vodi od magistralnog puta sa severne strane grebena do Stavrote. Markirana trasa i nije najbolje rešenje za izlazak na vrh, jer se do gore može i lakše i brže stići kombinovanjem kolskih puteva do završnog uspona, a teren je takav da se okolnim brdima uglavnom može prolaziti bilo kuda, uz izvesnu dozu opreza prilikom prolaska terenom koji je kombinacija kamenjara i sitnog rastinja oštrih listova i trnja.


Stub na vrhu Stavrota
Pogled sa vrha

Međutim, najveća poslastica za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi na Lefkadi je pešačenje seoskim putevima kroz unutrašnjost ostrva ili po njegovim obodima, sa pogledom na pučinu ili kopneni deo Grčke. Pešačenje je na Lefkadi izuzetno popularno, toliko da se knjižice sa pešačkim stazama (sa mapama i GPS koordinatama) mogu naći u svim prodavnicama suvenira. U njima ipak nema detaljnih opisa staza za uspone na planinske vrhove (ili ih bar ja nisam pronašao), ali za pravo uživanje u prirodi usponi i nisu toliko bitni...




Za panorame od kojih zastaje dah na Lefkadi se ionako ne mora stići skroz do nekog planinskog vrha. Uglavnom je dovoljno samo zastati i baciti pogled, na bilo koju stranu. Na tako izuzetnom mestu lepota je svuda okolo.


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

2 коментара:

  1. Dobar post kao i obično. Pričali su mi da je Lefkada divno mjesto.
    Hvala Vam, što sam zahvaljujući Vama upoznala jedan njen dio.
    Fotografije su odlične, no izdvajam ovu na kraju.Ona priča priču.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, poštovana Milena. I ja sam godinama slušao priče, u neke sam se uverio, u neke razuverio, a otkrio sam i neke stvari o kojima mi nisu pričali... U svakom slučaju, Lefkada je jedno izuzetno mesto i ukoliko ste u prilici preporučujem da je posetite. Pozdrav!

      Избриши