18. 7. 2017.

Šta sve možeš na Lefkadi za nekoliko dana (kratki vodič)


Kao jedno od sedam velikih ostrva Jonskog mora, Lefkada je omiljena destinacija u Grčkoj, a u poslednjih desetak godina sve više je otkrivaju i turisti iz Srbije. Razloga za to ima napretek, ali ipak će se ovde najviše pronaći ljubitelji prirodnih lepota - kristalno bistre vode i divljih mediteranskih pejzaža. 

Iako po raznovrsnosti i količini sadržaja možda malo zaostaje za poznatijim i većim jonskim ostrvima, Lefkada nudi i više nego dovoljno atrakcija za višednevni boravak, a što je bitnije - nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Istorija

Istorija Lefkade (grčki: Λευκάδα) mutna je i maglovita, pa iako po svemu sudeći seže još u antička vremena verodostojnih istorijskih podataka praktično nema sve do srednjeg veka. Ono što se zasigurno zna jeste da je Lefkada tokom Peloponeskog rata bila u savezu sa Spartom, ali se sa druge strane ne zna pouzdano da li se pod antičkom Lefkadom uopšte misli na ostrvo koje danas nosi to ime. Neki arheolozi čak tvrde da današnja Lefkada zapravo predstavlja Itaku iz Homerove Ilijade.

Prema legendi, antička pesnikinja Sapfo, danas najviše poznata po otvorenoj sklonosti ka istom polu (budući da je njena u ono vreme mnogo hvaljena poezija danas izgubljena), okončala je svoj život skočivši sa litice najjužnijeg rta na ostrvu.



Od XIII veka ostrvo nosi ime Santa Maura, po vizantijskoj tvrđavi čije zidine se i danas nalaze nadomak glavnog grada Lefkasa. Sredinom XIV veka, u vreme najvećeg uspona carstva Dušana Silnog, ovo je bio jedan od retkih nepokorenih delova današnje Grčke, ali su ostrvo stotinak godina kasnije ipak osvojili Turci. Dvestotinak godina kasnije preuzimaju ga Venecijanci, a sredinom XIX veka priključuje se savremenoj Grčkoj.

Nažalost, sačuvanih spomenika iz svih ovih era praktično nema, najviše zahvaljujući jakim seizmičkim aktivnostima koje i danas potresaju ostrvo s vremena na vreme.



Arhitektura

Česti zemljotresi uslovili su da se arhitektura Lefkade razvija u smeru stabilnosti i izdržljivosti nauštrb upečatljivim vizuelnim kvalitetima.

Naselja su klasičnog mediteranskog tipa, sa lavirintima uskih i izlomljenih ulica, ali nekako lišena šarma koji poseduju slični gradovi grčkog primorja. Po običaju, crkveni spomenici su obrađeni bogatije od običnih kuća, ali i dalje prilično svedeno i skromno.

Lefkas





Glavni grad nosi isto ime kao i ostrvo, Lefkada ili Lefkas, i sa oko trinaest hiljada stanovnika jedina je prava urbana sredina na ostrvu. Ostala naselja su ili ruralnog tipa (obično u unutrašnjosti), ili tipično turistička, sa kafićima, restoranima i prodavnicama suvenira načičkanim duž priobalnih magistrala. 

Turisti koji iz Srbije putuju u agencijskim aranžmanima obično su smešteni u mestu Nidri, najvećem naselju istočne obale, koje i pored široke lepeze sadržaja ostavlja prilično mlak utisak.

Nidri



Karakteristični arhitektonski oblici za Lefkadu su svetionici i vetrenjače, od kojih se prvi nalaze uglavnom na jugu a drugi na severu ostrva.

Najpopularniji svetionik nalazi se na rtu Lefkatas, najjužnijoj tački ostrva, odakle se pruža izuzetan pogled na Kefaloniju i Itaku.





Kultura i umetnost

Za razliku od nekih drugih jonskih ostrva, gde pre svega treba istaći Krf, na Lefkadi nema mnogo kulturno-umetničkih sadržaja.

Nekoliko muzeja posvećeno je folkloru, narodnoj radinosti i tradicionalnim proizvodima poput maslinovog ulja.

Na ostrvu postoji i nekoliko arheoloških nalazišta koja su manje poznata i slabije posećena.




Prirodne lepote

Najveća vrednost Lefkade svakako je priroda. Od prelepih tropskih plaža do živopisnih brda i planina u centralnom delu ostrva, ovde će svako pronaći nešto po svom ukusu.

Pored uživanja u vodi, među popularnijim aktivnostima su i paraglajding i pešačenje. Središnji deo ostrva zauzima planina Elati, do čijih vrhova nema uređenih puteva ali je uživanje za planinare zagarantovano.


Stavrota, najviši vrh planine Elati

Ako od najboljeg treba izabrati najbolje, onda bi kao najveću atrakciju Lefkade svakako trebalo izdvojiti plaže.

Zapadna i istočna strana ostrva drastično se razlikuju: more je sa istočne strane mirnije, plaže uređenije ali manje, sa mnogo pratećih sadržaja ali ne naročito atraktivne, dok su na zapadnoj obali plaže ogromne, uglavnom bez mnogo kafića i restorana (ako ih uopšte i ima), otvorene ka tirkiznoj pučini...




Upravo zato najpopularnija kupališta na Lefkadi smeštena su baš na zapadu. U okolini mesta Agios Nikitas nalaze se plaže Pefkulija i Milos, od kojih je prva šljunkovita, uređena i pristupačna, a druga peščana i dostupna samo pešice, uskim puteljkom preko brda, zbog čega je i manje posećena, ali i lepša. U blizini Agios Nikitasa nalazi se i Katizma, najuređenija i najposećenija plaža na ostrvu, sa kompletnom pratećom infrastrukturom i svom gungulom koju je moguće zamisliti.

Odmah ispod Katizme nalazi se manje poznata plaža Gaidaros, koja je njena sušta suprotnost: divlja, neuređena plaža, bez ikakve infrastrukture ali neuporedivo opuštenije atmosfere zbog čega je popularna najviše među kamperima i nudistima. U produžetku obale nalazi se još nekoliko plaža, od kojih Avali važi za omiljenu među lokalnim stanovništvom.

Milos i detalji sa staze do plaže


Katizma

Gaidaros

Najpoznatije plaže nalaze se dalje ka jugu. Egremni je čuvena po gotovo netaknutnoj prirodi, ali i teške pristupačnosti. Do plaže se godinama stizalo strmim drvenim i kamenim stepenicama koje su uništene u zemljotresu 2016. godine, pa je nekoliko godina nakon toga prilaz bio dostupan samo brodićem. Novo čelično stepenište otvoreno je 2021. godine, ali je i dalje od parkinga do vode potrebno savladati preko 220 metara visinske razlike na jedva kilometar i po puta...

Porto Kaciki je najpopularnija plaža ne samo na Lefkadi već i jedna od najpopularnijih u celoj Grčkoj, štaviše često se pojavljuje na promotivnim fotografijama zvanične grčke turističke ponude. Više puta je proglašavana za najlepšu plažu Mediterana (što je naravno sasvim subjektivno), a uprkos svoj popularnosti, uređenosti i velikoj posećenosti koja iz toga sledi uspela je da se ne pretvori u cirkus poput Katizme. Posebna atrakcija Porto Kacikija je izdvojena stena sa koje se pruža izuzetan pogled na plažu; nažalost, betonski mostić do ovog mini rta uništen je u pomenutom zemljotresu i do danas nije obnovljen...

Za jednu od lepših plaža na Lefkadi važi i Agiofili, koja se nalazi na samom jugu ostrva, a karakteristična je po belom oblom kamenju i izuzetno čistoj vodi, zbog čega je naročito omiljena za ronjenje.

Porto Kaciki



Osim plaža, planina i manjih susednih ostrva do kojih je moguće otići na krstarenje, na Lefkadi postoji i nekoliko skrivenih bisera prirode, manje popularnih među turistima ali svakako vrednih za videti. Tu bi prvenstveno trebalo izdvojiti vodopad Drimosari u selu Rahi nadomak Nidrija, klisuru Melisa u okolini Lefkasa, dolinu Klisurija u središnjem delu ostrva...

Mada, praktično svaki puteljak vodi do neke zanimljivosti ili neke čuke ili litice sa fantastičnim pogledom i svaki silazak sa asfaltnog puta vredi svake muke.

Staza do vodopada Drimosari

Vodopad Drimosari
Dolina Klisurija

Smeštaj

Prenoćište je moguće naći u praktično svakom naselju na ostrvu, eventualno sa izuzetkom sela duboko u brdima, koja ionako nisu naročito primamljiva za turiste koji dolaze ovamo zbog mora.

Bilo da se odlučite za aranžman preko turističke agencije ili pronalazak smeštaja u sopstvenoj režiji, preporuka je da prenoćište rezervišete mnogo unapred, budući da cene noćenja višestruko rastu tokom sezone.

Agios Nikitas

Kalamici
Agios Ilias, pogled ispred dragstora (sa hladnim pivom)

Kampovanje je takođe popularna opcija, ali sa začkoljicom: podizanje šatora na popularnim plažama nije dozvoljeno, a uređeni kampovi su postavljeni dosta daleko od obale, i to ne "pola sata peške" daleko već "sat vremena kolima" daleko...

Divlje kampovanje je u Grčkoj u principu zabranjeno, ali budući da na neuređenim prostorima nema kontrole koja bi sprovodila ovu zabranu sasvim je izvodljivo, pa čak i popularno.




Iće i piće

Pored standardnih grčkih đakonija poput roštilja, plodova mora, feta sira i različitih salata, specijalitet Lefkade su kobasice - sveže ili sušene, od sličnog mesa kao i one koje se prave kod nas ali sa potpuno drugačijim začinima: origanom, bosiljkom, anisom i drugim aromatičnim biljem, punjene fetom... 

Ukoliko planirate sami da kuvate, savet je da sve neophodne začine ponesete sa sobom, jer su neki za nas svakodnevni dodaci jelima poput bibera i mlevene paprike ili preskupi ili se uopšte ne mogu naći u prodavnicama u manjim mestima.

Grčka salata

Lefkada je poznata po kvalitetnom vinu, pre svega lokalnom varijetetu malvazije, ali i žestokoj lozovači zvanoj cipuro, koje čini osnovu od koje se kasnijom preradom pravi čuveni uzo. Autentično lokalno pivo ne postoji, ali su dostupne sve najpopularnije grčke marke, kao i širok izbor uvoznih piva; istini za volju, tamno pivo se ne može naći ni u prodavnicama ni u kafićima, ali je zato asortiman najrazličitijih radlera ogroman.

Grci su veliki ljubitelji kafe, a ono što mi zovemo "turskom" kafom oni nazivaju "grčkom" i uvrediće se ako je nazovete drugačije...



Kretanje po ostrvu

Iako na Lefkadi funkcionišu redovne međumesne autobuske linije, preporučuje se da se za kretanje po ostrvu ipak koristi automobil ili skuter, budući da se najbolje plaže nalaze dosta daleko od naseljenih mesta a samim tim i autobuskih stanica.

Svako veće naselje ima bar jednu rent-a-kar agenciju gde se mogu iznajmiti najrazličitija vozila, od skutera i kvadova do velikih terenaca. Za vožnju u Grčkoj nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, a s obzirom na to kako pojedinci voze stiče se utisak da nije neophodna nikakva dozvola...

Jedan tipičan put na Lefkadi

Slično kao i na drugim grčkim ostrvima, osnovno saobraćajno pravilo je da prvenstvo ima veće vozilo i bezobrazniji vozač, a sve ostalo je u drugom planu. Saobraćajni znaci, žmigavci, držanje u traci, to su sve stvari za slabiće i strance.

U Grčkoj je tokom dana zabranjeno voziti sa upaljenim farovima, što na Lefkadi mnogi lokalci očigledno poštuju i noću. Kad se na sve to dodaju i uski putevi prepuni serpentina, klizišta, odrona i rupa, pritom obično bez zaštitne ograde prema provalijama, vožnja na Lefkadi ume da bude frustrirajuće, ali i izuzetno zanimljivo adrenalinsko iskustvo koje bi obavezno trebalo probati.



Osim vozila na točkovima, moguće je iznajmiti i čamac ili brodić (sa ili bez skipera, u zavisnosti od toga da li posedujete odgovarajuće dozvole), kojima se može doći do nepristupačnih plaža i susednih bližih ostrva.

Najpopularnija odredišta za krstarenje su ostrvca Meganisi, prepuno divljeg zelenila, i Skorpios, nekadašnje vlasništvo brodovlasničkog tajkuna Aristotela Onazisa koji je tu i sahranjen.


Statua Aristotela Onazisa u Nidriju

Zabava i uživanje

Na jednom ovako rajskom mestu teško je izdvojiti sadržaje koji pružaju najviše zabave i uživanja. 

Jedna stvar je sigurna: šta god da vam padne na pamet ovde ćete već uspeti da nađete, bilo to obično brčkanje, ronjenje, jedrenje, krstarenje, ribolov, paraglajding, parasejling, pešačenje, planinarenje, romantične šetnje, posmatranje zalaska sunca...



Šta je više zabavno, to već zavisi od nas, a svaki trenutak proveden na Lefkadi uživanje je za sebe. Zato i ne čudi da se oni koji je jednom posete uvek ovamo i vraćaju, a broj zaljubljenika u ovo ostrvo svakog dana je sve veći.

Međutim, to je mač sa dve oštrice, pa iako su najveće lepote Lefkade još uvek divlje i neuređene, napori da se svaki pedalj ostrva iskoristi u turističkoj ponudi itekako su primetni, pa je realno očekivati da neka mesta već narednih godina potpuno promene lik i karakter, što bi za čelnike ostrvskih opština bila ogromna korist, a za iskrene ljubitelje sirove i nedirnute prirode nenadoknadiva šteta...



Zato je najbolji savet svakome ko razmišlja o Lefkadi kao o svojoj sledećoj destinaciji: bez čekanja, sad, odmah! Vredi!


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:


2 коментара:

  1. ...gotovo svaki romantično-poetičan čitalac bi se složio da je grčko polu-ostrvlje i ostrvlje otisak prsta Univerzuma na ovoh Planeti. Otud je svako ko se tamo nađe u direktnoj vezi sa istim Univerzumom onoliko dugo koliko tamo boravi. Dobronamerno rastu zazubice čitaocu dok zajedno s autorom teksta broji linije toga tirkiznog otiska raja...

    ОдговориИзбриши