3. 2. 2018.

Crtaći o planinarenju


O filmovima o planinarenju i pešačenju u prirodi pričali smo ranije u više navrata, a slične tekstove moguće je naći svuda na internetu.

Manje se priča o crtanim filmovima na ovu temu, možda zbog toga što ih ima mnogo manje nego igranih filmova, a možda zato što autorima tih prikaza i nisu toliko zanimljivi, jer naravno često prikazuju planinarenje u vrlo karikiranom svetlu.

Da ispravimo tu nepravdu, sledi nekoliko crtaća o planinarenju, sa omiljenim likovima u glavnim ulogama.


Alpine Climbers
(1936)

Ovu listu otvaraju stari dobri Miki Maus i Paja Patak na planinarenju i gluparenju u Alpima. Paja Patak se i posle ovoga još nekoliko puta pentrao na planinske vrhove, doduše samo u stripovima, sa sličnim rezultatima.




Popeye - Alpine For You (1951)

Mornar Popaj na alpinističkom izletu brani čast svoje dragane Olive od nasrtljivog vodiča Kvrge. Red penjanja, red makljanja, red spanaća, šta se još može poželeti?





Looney Tunes - Piker's Peak (1957)

Duško Dugouško ne bi bio Duško Dugouško kad ne bi večito pokušavao da nekome pomrsi račune. Ovog puta žrtva je Sima Strahota, koji pokušava da se popne na vrh planine i tako osvoji nagradu. 

Nažalost, stare dobre sinhronizacije RTV Beograd nema ni od korova...




The Simpsons - King Of The Hill (1998)

U ulozi alpiniste oprobao se i Homer Simpson, sa uspehom u sebi svojstvenom stilu. Epizoda iz vremena kad su autori serije još uvek uspevali da od najbanalnijih ideja naprave odličnu zabavu.




Goofy's Extreme Sports: Rock Climbing (1999)

Krajem devedesetih Diznijev kanal je napravio serijal kratkih filmova o ekstremnim sportovima sa Šiljom u glavnoj ulozi. U ovoj epizodi čuveni šeprtlja praktično objašnjava osnovne tehnike penjanja u steni.




Bernard - Ice Climbing (2002)

Beli medved Bernard bio je jedno vreme popularan na kanalu Cartoon Network, a tokom trajanja serijala oprobao se u najrazličitijim aktivnostima, između ostalog i u penjanju u ledu.




Pink Panther - Pink's Peak (2010)

Čarima alpinizma nije odoleo ni Pink Panter, u jednoj od epizoda za sada poslednjeg serijala o simpatičnom junaku koji često ni kriv ni dužan izvuče deblji kraj.




Duck Tales - The Impossible Summit of Mt. Neverrest (2017)

Mladi avanturisti Raja, Gaja i Vlaja okušali su se kao planinari još u stripovima sa ujka Pajom, a u ovoj epizodi pokušavaju da se prvi popnu na "neosvojivi" vrh.

Nije čudno da se na internetu može naći sve što je moguće zamisliti, ali jeste prosto neshvatljivo da postoji više tekstova u kojima vajni planinari kritikuju ovu epizodu, između ostalog i kako ne prikazuje realno uticaje visinske bolesti...

Mislim, opustite se, ljudi, to je samo crtani. Sa pačićima!





Нема коментара:

Постави коментар