19. 7. 2018.

Rekonstrukcija Letenke - kraj jedne ere


Letenka, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih izletišta na Fruškoj gori, uskoro će dobiti potpuno novi izgled. Projekat koji je pre skoro deset godina izradio tadašnji Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo tokom avgusta ulazi u realizaciju, a prva faza radova biće uklanjanje postojećih objekata sportsko-rekreativnog centra, čime će Letenka kakvu danas znamo u narednih nekoliko meseci prestati da postoji.


Omladinsko naselje Letenka izgrađeno je 1975. godine, sa paviljonima za smeštaj dece školskog uzrasta, zajedničkom trpezarijom, otvorenim sportskim terenima i učionicom na otvorenom u vidu amfiteatra, koji do danas predstavlja jednu od najzanimljivijih "skrivenih" lokacija na Fruškoj gori.

Do kraja osamdesetih godina prošlog veka naselje je prvenstveno radilo kao škola u prirodi, a tokom devedesetih privremeno prestaje sa radom i služi za smeštaj izbeglica. Od početka XXI veka naovamo, Letenka je pod ingerencijom Pokrajinskog sekretarijata za sport, a uvođenjem takozvane "ultra petlje" Fruškogorskog maratona 2000. godine postaje i najznačajnije čvorište planinarskih staza u zapadnom delu Fruške gore.











Decenije su itekako ostavile traga na ionako slabašnoj (montažnoj) konstrukciji objekata kompleksa, pa je rekonstrukcija Letenke bila preko potrebna. Međutim, da li će nove zgrade izgledati baš onako kako ih prikazuju renderi na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i medicinu sporta, tek ostaje da se vidi. 

Budući da prikazana preliminarna rešenja pokazuju simptome bolesti koja sve više zahvata fruškogorska odmarališta, a to je konfekcijska kvaziplaninska arhitektura modelovana po uzoru na domaće zimske centre iz doba socijalizma (koji na sopstvenom terenu možda i imaju kakvo-takvo ukorenjenje u tradiciji ali na Fruškoj gori sve to deluje potpuno neumesno), iskreno se nadam da neće, i da Letenka neće biti još jedna žrtva svojevrsne "zlatiborizacije" Fruške gore, koja se iz epicentra u Vrdniku nezadrživo širi jedinom sremskom planinom...

Izvod iz Plana detaljne regulacije Letenke,
izvor: Pokrajinski sekretarijat za sport i medicinu sporta

Očuvanje većine postojećeg zelenila u usvojenom planu detaljne regulacije, kao i amfiteatra (nadajmo se uz nužnu sanaciju), ipak svedoči da je projektni tim imao sluha za najveće vrednosti ovog prostora. 

A svu sentimentalnost na stranu, objekti koji će biti uklonjeni ionako se nisu mogli podičiti vrhunskom estetikom i sjajnim odnosom prema kontekstu okruženja. Možda to neće biti slučaj ni sa novim zgradama, ali bar deluje kao da će uslovi za obavljanje osnovne funkcije kompleksa - sport i rekreacija omladine - biti poboljšani. Pa hajde onda da ne zakeramo previše unapred.










Kraj radova na rekonstrukciji planiran je za 2020. godinu, a budući da se radi o delu Fruške gore u kojem nema drugih sadržaja, jedini koji će time biti pogođeni su planinari - kako će se do tada organizovati jedna od najvažnijih kontrolnih tačaka maratona, ostaje tek da se vidi. Za sada je sigurno samo da će postojeći objekti biti uklonjeni već tokom sledećeg meseca, a izgradnja novih kreće na jesen.

Kakva god bila, Letenka kakvu danas poznajemo - odlazi u istoriju...




DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:


2 коментара:

  1. Поново велики поздрав од Удружења грађана "СВИ ЗА МИТРОВИЦУ".
    Био сам слободан да ово поделим на страницама нашег Удружења.

    ОдговориИзбриши