11. 12. 2018.

Muzika o planinama (popularna)


Planine kao nepresušan izvor inspiracije nisu zaobišle ni popularne muzičke forme, a neke pesme u kojima se planine pojavljuju kao simbol ili metafora odavno su sastavni deo opšte pop kulture.

U nastavku teksta sledi nekoliko primera instrumentalne muzike popularnih žanrova inspirisane planinama, manje ili više poznatih izvođača.


Led Zeppelin - "Black Mountain Side" (1969)

Jedan od ključnih faktora uspeha grupe Led Zeppelin bila je i kombinacija šarolikih muzičkih uticaja na način na koji je to retko ko pre njih radio.

Gitarista Džimi Pejdž je u zvuk benda uneo inspiraciju folk melodijama, eksperimente sa različitim štimovima i fascinaciju bajkama i misticizmom, a sve to je primetno u jedva nešto više od dva minuta instrumentala sa njihovog prvog albuma.




The Allman Brothers Band - "Mountain Jam" (1972)

Iako je Almani nikad nisu snimili u studiju, ova improvizacija (zasnovana na pop-hitu "There Is A Mountain" akustičnog kantautora Donovana) ostala je jedna od njihovih najpoznatijih numera s početka sedamdesetih.

Integralna verzija objavljena je tek dvadeset godina posle prvobitnog izdanja, jer svojevremeno zbog dužine nije mogla da stane na jednu stranu ploče.




Tangerine Dream - "The Mountain Road" (1977)

Nemački protoelektroničari Tangerine Dream snimili su ovu kompoziciju za danas uglavnom zaboravljeni film "Sorcerer" kultnog reditelja Vilijama Fridkina. Na originalnom albumu numera je trajala manje od dva minuta, a kasnije se pojavila i duža verzija.




Vangelis - "Himalaya" (1979)

Guru ambijentalne elektronike Vangelis objavio je krajem sedamdesetih album inspirisan Kinom, koji se smatra jednim od prvih uspešnih upliva kineske muzike u popularnu muziku zapada. Na njemu se našla i kompozicija posvećena Himalajima, kojom je želeo da dočara hladnoću i pustoš najvišeg planinskog venca sveta.

Iako Vangelis nikad pre snimanja ovog albuma nije bio u Kini, muzička kritika je okitila njegovo delo odličnim ocenama.




Santana - "Tales Of Kilimanjaro" (1981)

Pre velikog povratka na scenu krajem devedesetih, Karlos Santana je vrhunac popularnosti doživeo početkom sedamdesetih.

Jedini iole značajan komercijalni uspeh između ta dva perioda doživeo je albumom "Zebop!" iz 1981. godine, na kom se nalazila i numera posvećena najvišoj planini Afrike.




Mike Oldfield - "Mount Teide" (1982)

Vrh Teide ili Teidi (3718 m.n.v.) na Kanarskim ostrvima najviši je vrh Španije, ali i svih ostrva Atlantskog okeana.

Multiinstrumentalista i poznati zaljubljenik u prirodu i boravak na otvorenom Majk Oldfild dobio je ideju za ovu melodiju tokom uspona na ovaj vrh, a kao pravi strastveni pušač note je zapisao na papiriću za motanje cigareta...




Steve Vai - "Burnin' Down The Mountain" (1984)

Po mnogima jedan od najboljih svetskih gitarista ispekao je zanat u orkestru Frenka Zape, a status virtuoza potvrdio u grupama Alcatrazz, Whitesnake i pratećem bendu Dejvida Li Rota.

Ova numera, snimljena za Vaijev prvi solo album (i u originalnom izdanju izostavljena sa istog), više je eksperimentalnog nego egzibicionog karaktera.




Ginger Baker - "Mountain Time" (1986)

Džindžer Bejker se proslavio svirajući u bendu Cream, a mnogi ga smatraju jednim od najvećih hard rok bubnjara šezdesetih i sedamdesetih.

Za razliku od bendova u kojima je svirao, u solo karijeri se fokusirao na džez fuziju sa uticajima afričkih ritmova, što je evidentno i u ovoj kompoziciji.




Yanni - "Highland" (2000)

Janisa Hrizomalisa, poznatijeg pod umetničkim imenom Jani, kritičari uglavnom smatraju samo "lajt" verzijom mnogo slavnijeg zemljaka Vangelisa. Publika ipak ima nešto drugačije mišljenje, pa je Jani tokom višedecenijske karijere stekao ogroman broj poklonika širom sveta, a njegova muzika se zbog svoje nenametljive ambijentalnosti često može čuti kao podloga u televizijskim emisijama o prirodi i putovanjima.

Takav je slučaj i sa ovom numerom iz njegovog kasnijeg perioda, koja je između ostalog korišćena i u nekim domaćim TV programima.




Joe Satriani - "Mountain Song" (2002)

Verovatno najpoznatiji instrumentalni gitarista svih vremena izdvojio se iz plejade gitarskih heroja osamdesetih ne samo virtuoznom tehnikom već i smislenim kompozitorskim rešenjima, zbog čega su njegovi albumi relevantni i više od trideset godina otkako se pojavio na svetskoj sceni.

Ova numera nalazi se na njegovom devetom albumu i zvuči sveže koliko i njegovi najveći hitovi.




Gordian Knot - "Singing Deep Mountain" (2002)

Bas gitarista Šon Maloun proslavio se u žanru tehničkog death metala, međutim njegov solo projekat Gordian Knot zvuči dosta drugačije od onoga što bi se iz njegove prethodne biografije očekivalo: u pitanju je tvrda prog fuzija, sa mnogo prostora za solo deonice, skoro u punokrvnom džez maniru. 

Kompoziciju koja zatvara drugi (i nažalost poslednji) album projekta odsvirala je impresivna postava u kojoj su osim Malouna bili i čuveni progresivni bubnjar Bil Bruford i gitaristi Džejson Gebel (Cynic), Džim Mateos (Fates Warning) i Stiv Heket (Genesis).




Alan Parsons - "Chomolungma" (2004)

Alan Parsons važi za jednog od najcenjenijih muzičkih producenata na svetu, a proslavio se pre svega kao inženjer zvuka za Bitlse i Pink Floyd. Tokom izvođačke karijere fokusirao se pre svega na produkcijske inovacije, ali na top listama nije postigao ni približan uspeh kao neki od muzičara sa kojima je sarađivao sa druge strane miks pulta.

Kompozicija "Chomolungma", inspirisana najvišim svetskim planinskim vrhom, nalazi se na njegovom za sada poslednjem solo albumu.




Buckethead - "Mount Shasta" (2015)

Tajanstvenog gitaristu koji uvek nastupa sa maskom i KFC kofom na glavi mnogi smatraju najboljim u svojoj generaciji, a nema pogovora da je u pitanju apsolutno najplodniji solo instrumentalista ikada: ova numera nalazi se na njegovom ukupno 248. (!!!) albumu i inspirisana je planinom Šasta (4322 m.n.v.) u Kaliforniji, vulkanskom kupom koja je okružena legendama, mitovima i misterijama kao retko koja planina na američkom kontinentu.




2 коментара:

  1. Одговори
    1. Ima još dosta takvih primera, čak i u domaćoj muzici, ali sam se trudio da se ovde fokusiram isključivo na instrumentalnu muziku. Lako je pevati o planinama i prirodi kad svi razumeju šta je pisac hteo da kaže, teže je preneti sliku bez reči. :)

      Избриши