25. 8. 2019.

Dunavske čarolije, dvadeseti put


Dunavske čarolije, definitivno najveća planinarska manifestacija Vojvodine, održana je jubilarni dvadeseti put, a pešačenje, treking, planinski biciklizam, vodeni sportovi na Dunavu i celodnevne žurke u planinarskom domu Kozarica, koji je i ove godine bio premali da primi sve posetioce, samo su neki od dvadeset i kusur razloga zbog kojih je trebalo posetiti Čortanovce prošlog vikenda.

O Dunavskima čarolijama mnogi su rekli svašta, ali bi se kritike uvek nekako pokazale glasnijim od pohvala, a verovatno ne postoji stvar koju organizatorima iz inđijskog PK Železničar neko već nije prigovorio, od komaraca koji prejako grizu, riblje čorbe koja nije dovoljno ljuta i točilice za pivo koja je previše blizu cilja, do loše markiranih i trasiranih staza i izostanka državne zastave i intoniranja himne sa zvaničnog otvaranja.

Pritom, sve zamerke koje su stavljane na teret Dunavskih čarolija mogle bi se (čak i većoj meri) dati skoroj svakoj tradicionalnoj planinarskoj akciji u Srbiji, ali eto, zasluženo ili ne, nekako su Inđinčani uvek ispadali crne ovce domaćeg planinarstva.



Izvor Kozarica (Savinac)

Međutim, kad neka manifestacija traje dvadeset godina u kontinuitetu i za to vreme privlači sve više učesnika, teško se može poreći neka vrednost koja okuplja sve te ljude iz godine u godinu. U Čortanovcima ta vrednost možda nije savršena organizacija, ali prelepa priroda, koja obuhvata neke od najlepših predela fruškogorskog vinogorja i naravno Dunav, definitivno jeste.

Plaža "Varljivo leto"
Ko kaže da nema zastave?


Ove godine, po ko zna koji put izmenjena trasa treking trke deluje kao da je konačno postigla dugo traženi optimalni balans dužine, težine i atraktivnosti, a ovogodišnja srednja staza Vojvođanske treking lige spojila je najzanimljivije tačke u okolini Čortanovaca. Na planini koja obiluje atraktivnim stazama poput Fruške gore teško je izdvojiti baš najlepše, ali ova staza je zaslužila da se nađe u samom vrhu te liste.

Čortanovački vinogradi i Dunav
Sremske livade i oranice i greben Fruške goru na horizontu


Planinarski dom, čortanovačka plaža na kojoj su snimane scene čuvenog filma "Varljivo leto '68", Kraljev breg, vila Stanković, izvor Kozarica, Čortanovačka šuma i vinogradi, sve ovo obuhvaćeno je u nepuna 24 kilometra staze, a tu se našao i jedan malo poznat lokalitet, Kosturnice, gde je posle Slankamenačke bitke 1691. godine sahranjeno više od 10.000 vojnika sa obe sukobljene strane, o kojoj nažalost svedoči samo drvena tabla zarasla u korov usred atara. A svaka staza na kojoj osim uživanja na stazi možemo nešto i da naučimo zaslužuje visoke ocene.

Konjske bombone!



Neko bi možda rekao da je na ovogodišnjim stazama Dunavskih čarolija bilo previše kilometara bez ikakvog skrovišta od pržećeg sunca, ali za razliku od nekih drugih treking staza ovde je svaka otvorena deonica itekako imala smisla, jer su se sa svake od njih pružali drugačiji pogledi, bilo na Dunav, bilo na fruškogorske vinograde, bilo na oranice ravnog Srema, pa se tako i paklena vrućina lakše podnosila. Na većem delu staze bilo je i više nego dovoljno vode i voća, a našle su se tu i čuvene "konjske" bombone dekstroze, koje su prošle godine bile najčešća meta neupućenih zakerala.

Vila Stanković

Čortanovačka šuma i tehnički najzahtevniji detalj staze

Čortanovački suncokreti

Čini se kao da ove godine takvih nije ni bilo, a tome verovatno treba zahvaliti činjenici da je ovo jubilarno izdanje Dunavskih čarolija izbačeno iz već izglasanog kalendara Treking lige Srbije za 2019. godinu upravo zbog državne zastave i točilice, pa je zato ove godine broj takmičara možda bio manji od očekivanog ali je zato bilo i manje nerealnih kritičara, naročito onih koji kod drugih vide sve moguće propuste a ljute se kad njihovim klubovima neko nešto prigovori...

Daleko od toga da je ovogodišnja organizacija Dunavskih čarolija bila apsolutno savršena, bilo je tu i par konfuzno markiranih raskrsnica, par kontrolnih tačaka na kojima je zafalilo okrepe, start je malo kasnio, ali sve je to već mnogo puta viđeno, čak i na trkama koje su mnogi veličali do neba...

Još čortanovačkih vinograda


Ipak, ono što bi trebalo istaći kao veliki organizacioni propust je nedovoljna količina vode na poslednjoj deonici, to jest tamo gde je bila najpotrebnija. Jeste u pitanju bila samo jedna kontrolna tačka (Kosturnice), ali su zato trkači na samom kraju, kad su već iscrpljeni, imali pred sobom skoro deset kilometara bez dragocene tečnosti od koje zavisi život... Ali opet, neke druge organizacije bile su hvaljene naširoko i nadugačko uprkos istim ili čak većim nedostacima na stazi, pa bi nekad možda trebalo progledati kroz prste i Inđinčanima...

Kosturnice, lokalitet koji definitivno zaslužuje više pažnje
I naravno - Dunav!


Kakvo god bilo ovogodišnje izdanje Dunavskih čarolija, dvadeset godina (manje ili više) uspešne tradicije je nešto na čemu se Vladi Baniću i njegovoj ekipi može samo čestitati, i poželeti da se još bar toliko godina družimo u planinarskom domu na najnižoj nadmorskoj visini na svetu. A za to nam ne trebaju ni zastava, ni himna, ni zvaničnici Planinarskog saveza - za jedan kvalitetan dan ili vikend u prirodi, Čortanovci imaju sve što se poželeti može. Zato Dunavske čarolije valjda toliko i traju. A nadamo se, i trajaće.

Kozarica, svetlo na kraju tunela


A ako neko baš hoće da se uveri zašto je srednja staza toliko atraktivna, može da koristi sledeći GPS trek: https://www.wikiloc.com/trail-running-trails/dunavske-carolije-cortanovci-2019-srednja-staza-40470183


DOPADA VAM SE OVAJ TEKST? PRATITE BLOG perpetuuM Mobile I PREKO FACEBOOKA:



1 коментар: