9. 4. 2019.

Sa Kablara pesma stara... a nova treking staza!


Prošlog vikenda na Kablaru je održano drugo kolo Treking lige Srbije za 2019. godinu. Kao jedini debitantski organizatori ove godine, domaćini iz čačanskog kluba koji nosi ime ove atraktivne planine svojski su se potrudili da i za najveće cepidlake, skeptike i zakerala prirede ugođaj o kom će se dugo pričati, i to samo superlativima!


U dosadašnjem istorijatu Treking lige Srbije, malo je klubova koji su pristupili organizaciji jednog kola tako ozbiljno i temeljno da im se ništa ne može zameriti.

Možda je samo do svežine utiska, ali ono što je PD Kablar iz Čačka napravio prošlog vikenda nadmašilo je sva dosadašnja kola za koja se moglo reći da su savršeno organizovana, čime se samo vraćamo na staru istinu da i od boljeg uvek može bolje, samo ako se dovoljno potrudimo. Ne postoji bolji dokaz za to od onoga što su Čačani napravili u Ovčar Banji i njenoj okolini.





Ovčarsko-kablarska klisura svrstava se u živopisnije krajolike Srbije, pa domaćinima očigledno nije bio problem da nađu trase koje će takmičare ostaviti bez daha, bilo da su to pogledi na uvijene meandre Zapadne Morave ili prosto na šumadijska brda i livade.

Sve staze su bile opremljene stalnom i privremenom signalizacijom i odlično markirane najlonskim trakama u tri različite boje, što se pokazalo kao sasvim prikladno rešenje, pa verovatno nisu mogli da se izgube čak ni oni koji su to baš hteli... Da i ne pominjem minimum minimuma asfalta, tek onoliko koliko nije moglo da se izbegne.






Kontrolne tačke su priča za sebe, a reći da su Čačani među retkima koji su uspeli da posluže kompletnu okrepu na svim kontrolnim tačkama bilo bi dovoljno za najviše ocene. Međutim, takvu raznovrsnost i naizgled neograničene količine svega što su domaćini izneli pred svoje goste čini mi se da niko do sada nije uspeo da postigne.

Ne samo da je bilo i više nego dovoljno vode za sve takmičare, dovoljno je bilo i sokova, i slatkiša, i domaćih kolača (doduše ne i žita sa šlagom, ali ako će to biti zamerka onda stvarno tražimo previše), i voća (svežeg i dehidriranog), a gde bi bio Čačak i bez čuvenog čačanskog čipsa!

Pa još kad se na to doda sladoled na cilju, popularne cene pića (da popularnije ne mogu biti) i odlična živa svirka (izdvojiću iz set liste samo Pink Floyd i Bouvija, više puta, uključujući i - ni manje ni više - "Cat People"!), tražiti više bilo bi prosto nezahvalno i bezobrazno.







Svaki detalj, svaka sitnica, sve je toliko dobro proračunato i osmišljeno, prosto da se čovek zapita kako se do sada niko nije setio da tako banalnim stvarima toliko unapredi celo jedno ovakvo takmičenje.

PD Kablar ne samo da se izvadio za sve ono što su njihovi sugrađani kao domaćini zabrljali pre par godina u Gornjoj Trepči, već je zadao domaći zadatak i svim ostalima koji će za to doći na red. A do kraja ove sezone očekuje nas nekoliko prekaljenih i uvek standardno dobrih organizatora, što ne znači da i njima lestvica koja je na Kablaru postavljena neće možda biti previsoka...







U trenutku kad se činilo da kalendar Treking lige Srbije preti da postane monoton i predvidljiv, sa jednim te istim stazama iz godine u godinu, Kablar je uneo svežinu koja je bila preko potrebna ovom takmičenju. A posle jednog ovakvog razmrdavanja, i povratak u rutinu će nam svima lakše pasti.







Ove godine nas očekuje još nekoliko kola na kojima se može očekivati jako dobra organizacija, ali čačansko gostoprimstvo teško da će neko tek tako nadmašiti... Sezona samo što je počela, a favorita za najbolju trku godine već imamo!

Treking tim PK Borkovac Ruma
Mlade nade Borkovca - Lenka i Mia Malešević
- srebro i zlato u juniorskoj konkurenciji na srednjoj stazi



Нема коментара:

Постави коментар